Utdannelse i Haugesund og Metz

Kokkeyrket har lenge vært sett ned på, men vi som er utdannet innen yrke, og jobber med det, har virkelig stolthet for faget. Det er utallige muligheter og hele verden er en arbeidsplass. Vi som er i bransjen ser på hverandre som en stor familie. Vi blir på en måte litt avhengig av hverandre og vi løfter hverandre opp.

Det er flere måter å utdanne seg på, men den mest vanlige er å gå på en yrkesskole der de tilbyr Restaurant og matfag. 2 år på skole og 2 år i lære. Så kan du bygge på, ta kurs, flere fagbrev innen yrket mm. Og hvis du vil komme langt og er målrettet så klarer du det du setter deg som mål.

Da jeg startet på kokkeskolen i Haugesund hadde jeg allerede et mål om å dra 2.året til Frankrike for å starte på kokkeskole der nede, denne idéen kom da jeg gikk i 9.klasse og jeg hadde fransk på skolen. Vi fikk et ark av vår fransklærer fra den franske kulturskolen i Oslo om mulighetene vi hadde ved videregående. Et lite avsnitt der sto det: Ta to åring kokkeutdannelse i Frankrike. Dette vekket min interesse og jeg fikk et mål.

Veien var lang til Frankrike, men med mål og interesse så var det en god vei å gå. 1.året på videregående gikk fort, mellom skole og fotballtrening meldte jeg meg på franskkurs hos Folkeuniversitetet, der satt jeg med eldre damer og menn som ville lære seg fransk fordi de hadde kjøpt seg hus i Frankrike og skjønte lite om hva de fikk brev om ang boligen.

I mai ble jeg innkalt til intervju i Oslo, jeg var ikke 17 år enda, men reiste av gårde og inn på intervju, 9 personer kom videre og fikk flytte til Frankrike og heldige meg, med flaks, så kom jeg inn. Husker godt da brevet kom i posten og det sto at jeg var komt inn på en skole i METZ. Hadde ikke hørt om denne byen før, men gitt om jeg ble glad i denne plassen:)

2 år i Frankrike ble til 3, et ekstra år på CHN (Cuisine de Haut Niveau) og Traiteur (catering)

Her har jeg tilbrakt mange timer
1 av 4 kjøkken på skolen.  

1 år hos vertsfamile i helgene, en fantastisk familie som jeg ennå har kontakt med, vel å merke så var det min andre familie. Lang historie, men byttet familie etter 2 mnd på skolen. og internat på skolen i ukedagene, der vi ikke fikk forlate skolen. Jeg kunne skrevet en bok om dette, men skal la være. Heldigvis har jeg spart på mange dagbøker der jeg skriver om , hverdagen min her nede. Vi hadde det strengt, men trygt. Disiplin, arbeidsmoral og tid er noen ord som sitter igjen.

Jeg kom hjem med to franske fagbrev:) Og en haug med fransk kultur, erfaring, venner og med et nytt språk.

Så hvis du kjenner noen som har lyst til å ta denne veien, ta gjerne kontakt, det er enda nordmenn på 3 ulike skoler i Frankrike.

METZ by 
Hadde aldri hørt om denne byen før jeg flyttet til den, en fantastisk by med utrolig hyggelige folk og god atmosfære. Og her kan dere få kjøpt ekte Quiche Lorraine. 



Neste
Neste

22 timer i Paris